Omsnoeringsmachines die ook vaak bandeermachines genoemd worden zijn in verschillende industrieën onontbeerlijk voor een reeks van toepassingen. Zo worden ze vaak gebruikt aan het eind van een productielijn voor efficiency of om de presentatie van een verpakt product te verbeteren. Welke productielijn u gebruikt of welk product u wilt omsnoeren bepaald ook welke machine het meest geschikt is om een maximale productie te bewerkstelligen.

Wat is een omsnoeringsmachine?

Een omsnoeringsmachine plaatst meestal een plastic (PP of PET) omsnoeringslint rondom een artikel of pallet met gestapelde goederen zodat deze gezekerd is voor transport of handling. Er zijn diverse methoden om de band op zijn plaats te houden zoals warmte, wrijving en ultrasone lassen. Het plastic omsnoeringsband is er in diverse maten en sterktes zodat er voor elk product een gepaste oplossing is die ervoor zorgt dat deze bij elkaar gehouden worden.

Er is een grote variatie in de diverse omsnoeringsmachines, zo zijn er kleine semi-automatische of “tafelblad” -machines tot automatische “boog” -machines. Grotere volautomatische omsnoeringsmachines bundelen palletladingen en gestapelde goederen voor transport en opslag.

Soorten omsnoeringsmachines

Bij halfautomatische omsnoeringsmachines of door een operator bediende machine moet een medewerker het product handmatig op de machinetafel plaatsen. Daarna lust hij een stuk band om het product heen en steekt hij dit in een gleuf om de omsnoeringscyclus te starten. Vervolgens spant de machine de band om het product en verzegelt de uiteinden van de band. Als laatste snijdt de machine de band af. Dit soort machines leent zich voornamelijk voor lichte toepassingen met een laag volume doordat ze praktisch en economisch te werk gaan.

Automatische omsnoeringsmachines hebben een boog- of bandbaan die het band om het te omsnoeren product voert waardoor de operator wordt ontlast. Veelal kan de operator de cyclus starten door middel van een voetschakelaar of drukknop, maar vaak gebeurd dit ook volledig automatisch met aangedreven transportbanden en pakketdetectietechnologie. Deze detecteert het product automatisch en positioneert het in de omsnoeringszone waarna de banden worden aangebracht zonder tussenkomst van een operator. De snelste volautomatische Reisopack omsnoeringsmachine kan een pallet met 3 banden en 4 hoeklatten in 52 seconden omsnoeren.

Enkele basisprincipes van omsnoeringsmachines

De apparatuur van elke fabrikant verschilt in details, maar ze hebben allemaal standaardfuncties en -kenmerken gemeen, waaronder:

  • Een banddispenser waar het omsnoeringsband wordt geplaatst en waar de band wordt aangevoerd naar de sealkop.
  • Een sealkop die de band rond de verpakking voedt, de band spant tot een geselecteerd spanningsniveau, de uiteinden van de band aan elkaar verzegelt en de band doorsnijdt. De omsnoeringscyclus wordt voltooid door de band vooraf rond de baan te voeren ter voorbereiding op het omsnoeren van het volgende pakket. Afdichtingskoppen kunnen onder, aan de zijkant of boven het product worden geplaatst, afhankelijk van de specifieke toepassingsomstandigheden.
  • Een bandbaan leidt de band om de verpakking (bij halfautomatische machines vervult de operator deze functie). De banen zijn een volledig omsloten tunnel in de meeste omsnoeringsmachines en bieden een hoog niveau van controle over de band tijdens het invoeren.

Het vinden van de juiste omsnoeringsmachine voor uw toepassing kan een uitdaging zijn, maar de machine-experts van Reisopack kunnen u helpen. Met decennia aan ervaring heeft Reisopack de kennis en expertise in huis om u te helpen bij het vinden van het juiste systeem voor uw wensen.

Neem vandaag nog contact op +31 (0) 85 077 8387 of stuur een e-mail voor meer informatie.