Omsnoering, oftewel omsnoeren, is het proces waarbij artikelen met band worden vastgemaakt of gebundeld zodat deze artikelen veilig getransporteerd kunnen worden. Zo wordt omsnoeren toegepast voor het vastzetten van artikelen op pallets zoals dozen, kisten, kratten et cetera. Verder wordt omsnoeren toegepast om zware artikelen zoals hout, buizen en betonblokken te bundelen. Daarnaast kan omsnoeren worden toegepast voor het dichtbinden van dozen. Oftewel, er zijn verschillende soorten omsnoering waarbij elke soort zijn voordeel heeft.

Verticale of horizontale omsnoering

Afhankelijk van de toepassing wordt er horizontaal of verticaal omsnoerd. Bij horizontaal omsnoeren wordt er in de breedte omsnoeringsband geplaatst. Bij verticaal omsnoeren wordt er in de lengte omsnoeringsband geplaatst. Horizontaal of verticale omsnoering kan worden gedaan met een automatische of semi-automatische omsnoeringsmachines. Naast het type machine en de bindrichting is er ook verschil in het type omsnoeringsband.

Soorten omsnoeringsband

In de markt zijn er veel verschillende typen omsnoeringsband beschikbaar. Het type omsnoeringsband dat voor u geschikt is, is afhankelijk van de toepassing en het gewicht van de lading die omsnoert dient te worden. Bij Reisopack hebben we 2 soorten omsnoeringsband die geschikt zijn voor alle toepassingen. Dat zijn polypropyleen en polyester omsnoeringsband.

Polyester omsnoeringsband

Polyester omsnoeringsband (PET band) is een thermoplastisch polyester materiaal dat wordt gebruikt voor het omsnoeren van zware goederen. PET band kenmerkt zich door zijn sterkte en elasticiteit, terwijl het zijn spanning niet verliest. Polyester omsnoeringsband wordt voor verschillende toepassingen gebruikt als alternatief voor staalband.

Polypropyleen omsnoeringsband

Polypropyleen omsnoeringsband (PP band) is een thermoplastisch polymeer dat gebruikt wordt voor de omsnoering van lichte tot middelzware goederen. PP band is elastisch, heeft weinig spanningsverlies en een goede breeksterkte. Om deze reden wordt dit het meeste gebruikt voor omsnoeringstoepassingen. PP band is ook goedkoper dan PET band.

Toepasbaarheid van omsnoeringsband

Zowel PET en PP band zijn plastic materialen en kunnen dus gerecycled worden. Voor de werking van uw omsnoeringsmachine is het belangrijk dat u de juiste kwaliteit omsnoeringsband gebruikt. Een slechte kwaliteit omsnoeringsband kan de prestaties van uw omsnoeringsmachine negatief beรฏnvloeden, omdat de bindkop vervuild raakt waardoor na verloop van tijd de machine minder gaat werken. Daarnaast kan een lage kwaliteit omsnoeringsband ervoor zorgen dat het band scheurt of vervormt waardoor het niet strak gebonden kan worden. Bij Reisopack Nederland leveren wij uitsluitend een goede kwaliteit omsnoeringsband, zodat u probleemloos kunt omsnoeren.

Het juiste soort omsnoering voor u

Bent u op zoek naar de juiste soort omsnoering voor uw toepassing? Neem dan contact op met een van onze omsnoeringsspecialisten zodat zij u van een passend advies kunnen voorzien. Vul ons contactformulier in of bel ons via +31(0) 85 077 8387.